Wednesday, April 25, 2012

Perkembangan Kuyi 5bulan

Bdak kecik yg dah besar

Duduk dengan sendiri
Pada waktu ini, perkembangan fizikal kuyi meningkat semakin cepat dan pantas. Jika dia ditiarapkan dengan mukanya memandangkan ke bawah, dia akan meregangkan tangan dan kakinya dan melengkungkan bahagian belakangnya, dan sekiranya kuyi terlentang memandang ke atas, dia akan mengangkat kepala dan bahunya. Dia juga akan duduk seketika tanpa bantuan. Jika mami mengampu kuyi dengan meletakkan tangan di bawah ketiaknya sambil membiarkannya mengimbangi kakinya atas peha mami, kuyi akan melompat ke atas dan ke bawah. Masa ini kuyi dengan senangnya membawa objek ke mulutnya untuk di periksa dengan menggunakan mulutnya.

Mengulangi bunyi yang disukai
Kegemarannya pada masa ini ialah meniup air liur berbentuk seperti raspberi, iaitu berbuih-buih. Pada usia ini, adalah merupakan tabiat biasa kuyi mudah terpesona dengan salah satu kebolehan barunya yang mana mereka akan mengulanginya untuk masa yang agak panjang.

Mudah mengalihkan perhatian
Kuyi sangat suka bermain dengan plastik kerana plastik yang disentuhnya akan berbunyi

Perkembangan pelbagai emosi
Kuyi menunjukkan ikatan yang kuat dengan mami dengan menghulurkan tangannya apabila dia mahu didukung dan menangis apabila mami meninggalkan bilik. Kuyi juga mungkin akan mula memeluk dan mencium mami. Dan kuyi juga mula memahami lawak jenaka – dia akan ketawa pada mimik muka mami dan papa yang kelakar dan akan cuba membuat mami ketawa juga.

Kuyi tengah meniarap..

No comments:

Post a Comment