Wednesday, May 19, 2010

BEBAN GURU DATA DI MALAYSIA... DI Manakah Suara GURU??

Dipetik Dari http://forum.ppdsetiu.net;

1.Beban tugas guru masih tak berselesaian. Bukan sahaja guru data malah semua guru. Kebanyakan guru lebih menumpukan kepada tugasan bukan hakiki seperti menyiapkan pelbagai fail, maklumat dan dokumen yang mengikut pihak pengurusan perlu disiapkan segera. Hampir 100% drp waktu free guru digunakan untuk membuat kerja-kerja bukan hakiki. Sepatutnya masa free guru digunakan untuk menyemak kerja murid, membina bahan PnP serta membuat persediaan mengajar esoknya. Hal-hal sebeginilah yang menyebabkan kualiti PnP guru-guru menurun dan kesannya adalh kepada para pelajar.

2. Waktu disekolah masih belum cukup... guru-guru wajib membawa balik kerja disekolah untuk disiapkan dirumah. Kalau tak, alamatnya tak siaplah! Apabila kerja sekolah dibawa ke rumah terutamanya guru-guru wanita, kesannya banyak urusan keluarga tak selesai. Kain baju tak sempat nak lipat, pinggang mangkok tak sempat nak basuh, pakaian suami tak sempat nak gosok dan tidur lewat malam.

3. Kalau dah macam tu citernya, eloklah semua sekolah ada satu team guru data. Yang ketuanya tu bagi elaun khas macam elaun yang diterima oleh GPK. Masa mengajar pun kurang macam GPK... Barulah boleh buat kerja dengan rasa seronok, tiada stress dan yang penting ada penghargaan, kan? Bukan semua orang boleh belajar benda-benda baru kalau tak betoi2 minat...Kalau dipaksa gak boleh menjejaskan mental tau. Tak percaya tolong pi ke wad hospital psikiatrist, Dr kat situ bagi tau kalangan guru paling ramai yang dimasukkan kat situ. Kesiannn cg ekk..

PENDAPAT SAYA SENDIRI

Akhir kata, masalh ni xkan selesai selagi tiada bantuan dari KPM sendiri.. Rata2 guru data Merasakan diri mereka dipergunakan sepenuhnya. Sampaikan power point pun guru data kena buat. Di mana rasional nya gur data tersebut. Adakah suami,isteri, anak2 ataupun tunang sekalipun memahami bidang tugas ini? Apakah masa cuti hanya untuk fail2 sahaja? Apakah bidng tugas guru data dan berapakah waktu mengajar yang sesuai sebenarnya? Orang memberi kita menerima, tapi wajarkah selamanya menerima??? Renungkanlah.... Janganlah kerana kita berpangkat, orang di bawah di arah sebagai hamba..


Papa = guru data

No comments:

Post a Comment